Yapıştırıcılar
TERAS, BALKON GİBİ DIŞ ORTAMLARDA SERAMİK KARO DÖŞENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Teras ve balkonlar dış mekanlarda olduğu için sürekli atmosferik etkilere maruz kalırlar. Yağmur, kar soğuk, sıcak, rüzgar gibi yıpratıcı etkilere maruz kalan seramik karolar doğru tekniklerle doğru malzemelerle döşenmesi gerekir. En üst katmanı teşkil edecek olan seramik karolar uygulama yapılırken mutlak suretle kaplamada teknik yapıştırıcılar, yüksek performanslı yapıştırıcılar kullanılması gereklidir.

Hem ısı dönüşümlerine dayanıklı hem suya karşı dayanıklı hem de dona karşı dayanıklı olan bu yapıştırıcılarla ancak uzun ömürlü kaplamalar yapılabilir.

Derz dolgu malzemeleri ise hem suya karşı dayanıklı hem de ısı ve soğuğa karşı dayanıklı olmalıdır.

Kaplamada kullanılacak tarak diş ölçüleri muhakkak suretle büyük seçilmelidir.  Uygulama kombine yöntemiyle yapılmalıdır, yani yapıştırma harcı hem yüzeye sürülüp taraklanmalı hem de seramik karonun arka yüzeyine sürülüp taraklanmalıdır.

Harç yatağına yerleştirilen karo muhakkak suretle önce elle baskı uygulanarak yerine yerleştirilmeli daha sonra plastik tokmakla uygun büyüklükteki plastik tokmakla çok iyi tokmaklanarak yerleştirilmelidir.

Kaplamada bırakılacak derz dolgu genişliği seramik karoların ebatlarına ve ısı dönüşümlerine dayanıklı olacak şekilde seçilmelidir.

Kaplama alanı geniş olan teraslarda özellikle genleşme derzlerine de yer verilmelidir. Genleşme derzleri profillerle geçilebileceği gibi mastiklerle de doldurulabilir.

Kaplamanın altını teşkil edecek olan şap yeterli sağlamlıkta ve düzgün bir eğimle yapılmalıdır. Bu malzemenin altına suyun girişi için çok önemlidir. Su giderlerine doğru eğim çok iyi ayarlanmalıdır. Özellikle teraslarda ve balkonlarda don patlağıyla çok karşılaşılır. Bunun temel nedeni kaplamanın altına giren sudur ve soğuk havadır.

Dolayısıyla kaplamanın altına suyun girişi mutlak suretle engellenmelidir. Bunu önlemenin en kolay ve en iyi yöntemi, derzlerin çok iyi bir şekilde doldurulması, suya karşı dayanıklı bir malzemenin kullanılması ve kaplamanın mutlak suretle kombine metoduyla yapılmasından geçmektedir. Bu yapıldığı takdirde don patlağıyla karşılaşılmayacaktır.