Derz Dolgular
DIŞ CEPHE TUĞLA UYGULAMARINDA DERZ UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
DIŞ CEPHE TUĞLA UYGULAMARINDA DERZ UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Dış cepheler dış hava şartlarının sert etkilerine (UV ışınları, sıcak ve soğuk hava şartları vb.) maruz kalırlar. Bu yüzden dış cephelerde tuğla uygulamalarında, esnek yapıştırma harçları kullanılmalıdır.

Tuğla derzi uygulamalarında, derz dolgu malzemesinin su geçirimsizliği ve esnekliği yüksek, çatlamama özellikte olması gerekmektedir.

Duvar derz uygulamalarında, hazırlanan karışım, derz dolgu tabancasına aktarılır ve mümkün olduğu kadar sabit ilerleme hızı ve basınç ile derzler doldurulur. Derz dolgusu uygulanan kaplama malzemeleri kauçuk uçlu spatula ile düzeltilmelidir. Derz dolgu harcı yeteri kadar kuruduktan sonra taşan kısımlar ıslak bir sünger yardımı ile temizlenmelidir.

Zemin derz uygulamalarında, hazırlanan karışım derz dolgu tabancasına ve plastik mala ile zemin derzlerine doldurulur ve derzlere çapraz yönde çekilerek boşluk kalması önlenir. Derz dolgu harcı yeteri kadar kuruduktan sonra taşan kısımlar ıslak bir sünger yardımı ile temizlenmelidir. Emiciliği yüksek kaplama malzemelerine yapılan derz uygulamalarında taş yüzeyinin lekelenmemesini engellemek amacı ile uygulamanın derz dolgu tabancası ile yapılması, derz dolgu harcının taşırılmaması ve taşan kısımlarının kurumadan temizlenmesi tavsiye edilir.


ISLAK HACİMLİ MEKANLARDA DERZ UYGULAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
ISLAK HACİMLİ MEKANLARDA DERZ UYGULAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Islak hacimli mekanlarda (Teras, Hamam, Havuz vb.) öncelikle su yalıtımının doğru şekilde yapılması gerekmektedir. İkinci olaraktan kaplama malzemelerinin doğru yapıştırıcılarla, doğru yöntemlerle yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar doğru yapıldıktan sonra, son olarak ıslak hacimli mekanlarda derzlerin, hem suya karşı dayanıklı hem de ısı ve soğuğa karşı dayanıklı olan ürünler ile doldurulması gerekmektedir.

Islak hacimlerde, suyun var olduğu yerlerde bilindiği gibi yosunlaşma ve küf olayı çok karşımıza çıkar. Dolayısıyla ıslak hacimlerde kullanacağımız, normal standart fugalar zaman içerisinde küf ve yosun oluşturacaktır. Bunların oluşmaması için, uygulama için seçilen ürünlerinde küfe, yosunlaşmaya dayanıklı ürünler olup olmadığına dikkat edilmelidir.


DERZ DOLGU MALZEMESİ NASIL UYGULANIR VE UYGULAMA ESNASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
DERZ DOLGU MALZEMESİ NASIL UYGULANIR VE UYGULAMA ESNASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Derz dolgu malzemesi, uygun su miktarı ile homojen bir karışım elde edilinceye kadar karıştırılmalıdır. Karışım düşük devirli mikser ile yapılmalıdır. Uygulama talimatında belirtilmeyen herhangi bir katkı katılmamalıdır. Suyun belirtilenden fazla veya az konulması çatlamaya, tozumaya ve renk kusurlarına neden olabilir. 

Derz dolgu malzemesi kauçuk mala ile seramiklerin üzerine yayılır ve derz doldurulur. Fazla malzeme derzlerden diyagonal hareketlerle alınır. Derin derzlerde, önce malzemenin çökmesi beklenmeli, daha sonra bu işlem tekrarlanmalıdır. Derz boşluğuna doldurulan malzeme suyunu kaybedip matlaşıp, hafif sertleşmeye başladığında, tüm yüzey nemli bir sünger ile temizlenerek, hidratasyonunu tamamlayabilmesi için gerekli olan su verilmelidir. Kaplama malzemesi üzerindeki derz dolgu kalıntıları nemli bir sünger ile temizlenir. Silme işlemi zamanından önce veya çok sulu süngerle yapıldığında renkte dalgalanma problemi ile karşılaşılabilir. Sünger sık aralıklarla temizlenmelidir. Derz dolgu derzden boşalmayacak kadar kuruduğundan emin olduktan sonra, yüzeyde kalan kalıntılar kuru bir bez ile temizlenmelidir.