Isı Yalıtım Ürünleri
TUĞLA VE GAZBETON GİBİ YÜZEYLERİN ÜZERİNE MANTOLAMA NASIL YAPILIR?
TUĞLA VE GAZBETON GİBİ YÜZEYLERİN ÜZERİNE MANTOLAMA NASIL YAPILIR? Bu tip yüzeyler üzerine doğrudan mantolama yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Bu yüzeylere bir kaba sıva atılarak yüzeyin mastara getirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem yapıştırma esnasında daha düzgün bir yüzey elde etmiş olur hem de dübelleme yaparken düzgün yüzey olduğundan ısı yalıtım levhaları üzerinde oluşacak çökmeleri ve daha sonra meydana gelebilecek yüzey bozukluklarını engellemiş olursunuz. Gazbeton üzerine yapılacak uygulamalarda gazbeton dübeli, briket ve tuğla üzerine yapılan uygulamalarda ise bu tip yüzeyler için özel üretilmiş dübellerin kullanılması gereklidir.
ISI YALITIMI İÇİN PENCERELERDE HANGİ UYGULAMALAR YAPILIR?
ISI YALITIMI İÇİN PENCERELERDE HANGİ UYGULAMALAR YAPILIR?

Pencereler, profilleri ve camlar dış havaya, atmosfere değen direk parçalar oldukları için içeriye soğuğu ve ısıyı çok fazla oranda iletirler. Bunların ısı iletkenliğini azaltabilmek için kullanılan profil malzemesi çok önemlidir ve çift cam gibi uygulamalarda dışarıdaki ısı alışverişi minimuma iner.

Fakat bunun dışında sistemde, profilde ve camda çözüm sonrası kalan en büyük eksik bu pencerenin dış betonarme tuğla, sıva ve duvarlarla ve zeminle olan birleşim yerleridir. Farklı malzemeler güneşin ultraviyolesi altında farklı davranış özellikleri gösterdiklerinden aralarda ki çalışmaları alabilmek için esnek mastik dolgularla vb. malzemelerle bitişlerin doğru yapılması gerekir aynı uygulama tipi mantolama sistemlerinde veya kompakt laminant kaplama sistemlerinde, pencere ve yan duvarların birleşim detaylarında da aynı önemi göstermelisiniz.


BOYALI YÜZEYLER ÜZERİNE MANTOLAMA NASIL YAPILIR?
BOYALI YÜZEYLER ÜZERİNE MANTOLAMA NASIL YAPILIR?

Uygulama yüzeyi toz, yağ, boya, kür malzemesi, deterjan, kalıp yağları ve silikon gibi yapışmayı önleyici malzemelerden iyice arındırılmalıdır. Yüzeydeki boyalarda ve sıvalarda kabarmalar var ise önce bu bölgeler iyice temizlenmeli, çatlaklar ve bozukluklar tamir edilmelidir. Yüzey hazırlığı tamamlandıktan sonra yüzeye tek kat astar uygulanabilir. Tüm yüzey hazırlığı tamamlandıktan sonra mantolama uygulaması tamamlanır.


ISI YALITIMI İÇİN ZEMİNDE HANGİ UYGULAMALAR KULLANILIR?
ISI YALITIMI İÇİN ZEMİNDE HANGİ UYGULAMALAR KULLANILIR?

Zeminimiz ve tabiki tavanımız birer betonarme plak ve beton tuğlalara oranla çok daha fazla soğuğu ve ısıyı iletirler. Bu yüzden iç mekanlarda dışta bir ısı yalıtımı yapılması şartıyla katlar arası bir ısı yalıtımına ek bir önlem sağlama amaçlı olarak parkeler vb zemin kaplamalarının altında ısı yalıtım şiltleri kullanabilirsiniz ve ayrıca mevcut zeminde şap altında ısı yalıtım levhalarıyla bir ısı yalıtım bariyeri oluşturabilirsiniz.

Fakat şunu unutmamak gerekir bu tabliye alın açısından dış cepheye değdiğinde dışarıdan soğuğu emeceği için dışarıda bu tabliyenin önünden geçen bir ısı yalıtım, mantolama sisteminin olması şarttır. Aksi takdirde sadece duvarda yapacağınız bir ısı yalıtımı ile içerden zeminde ilerleyecek olan soğuğu kesemezsiniz.


ISI YALITIM UYGULAMASINDA FİLENİN ÖZELLİKLERİ NE OLMALIDIR?
ISI YALITIM UYGULAMASINDA FİLENİN ÖZELLİKLERİ NE OLMALIDIR? Kullanılan filelerin alkali dayanımları olmalıdır. Ayrıca dış cephede de en az 145 gr/m2 yoğunlukta olmalıdır. Tavsiye ettiğimiz yoğunluk ise 160 gr/m2 dir. Isı yalıtım levhaları yapıştırılmış ve dübellenmiş yüzeye 1. kat polistren levha sıvası (POLYMAX-G5) çekildikten sonra sıva henüz yaş iken fileler yukarıdan aşağı gelecek şekilde yerleştirilir ve birbiri üzerine 10 cm. bindirilerek sıva çekilmiş yüzeye çelik bir mala yardımıyla sıvaya gömülmesi sağlanır. En az 6 saat sonra 2. kat sıva atılır.
ISI YALITIM LEVHALARININ YAPIŞTIRILMASI SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
ISI YALITIM LEVHALARININ YAPIŞTIRILMASI SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Yapıştırılan levhalar sıkıca bastırılarak iyi bir yapışma sağlanmalı, 1 gün sonra sonra mekanik olarak dübellerle tutturulmalıdır. Dübeller ısı yalıtım plakalarının köşelerine ve orta bölgelerine 2 adet gelecek şekilde m2’ye 6 adet atılmalıdır.



ISI YALITIM LEVHALARININ YÜZEYE YAPIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR?
ISI YALITIM LEVHALARININ YÜZEYE YAPIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

Yüzeyin durumuna göre 2 farklı yapıştırma tekniği vardır.

1-Isı yalıtım levhalarının tüm kenarlarına şerit halinde ve orta bölümlerine ise noktasal halde mala ile Isı Yalıtım Levha Yapıştırma Harcı sürülür.

2-Isı yalıtım levhasının tamamına bir mala veya uygun bir taraklı mala ile Isı Yalıtım Levha Yapıştırma Harcı sürülür.
ISI YALITIM LEVHA SIVASINI SÜNGERLE DÜZELTMEK DOĞRU MUDUR?
ISI YALITIM LEVHA SIVASINI SÜNGERLE DÜZELTMEK DOĞRU MUDUR?

Isı yalıtım sıvalarının üzerine kesinlikle sünger atılmamalıdır. Süngerleme işlemi sıvanın içerisindeki dolgunun toplanmasına ve sıvanın mukavemetini yitirerek çatlamasına sebep olmaktadır. Bunun yerine mala perdahı yapılarak sıva kuruduktan sonra raspa yapılmalıdır.


ISI YALITIMINI BİNANIN TEMELİNDEN ÇATISINA KADAR TÜM KATMANLARINDA DÜŞÜNMEMİZ GEREKİR Mİ?
ISI YALITIMINI BİNANIN TEMELİNDEN ÇATISINA KADAR TÜM KATMANLARINDA DÜŞÜNMEMİZ GEREKİR Mİ?

Bodrum katlarımızın toprakla temas eden duvarlarında yoğuşma suyunu kesmek için bodrum duvarlarının dışından, temel altından bir ısı yalıtımı gerekir. Aynı şekilde su basman kotu üzerine, yani binanın dış duvarında ısı yalıtımı gerekir. Bu içerdeki ve dışarıdaki sıcaklık farkından oluşabilecek ısı akışını ve tüm yoğuşma, kondezasyon sularını kesecektir.


İÇ CEPHEDEN MANTOLAMANIN SAKINCASI VAR MIDIR?
İÇ CEPHEDEN MANTOLAMANIN SAKINCASI VAR MIDIR? İç cepheden yapılan mantolamanın ısı yalıtımına katkısı olmasına rağmen dış cepheye ısı yalıtımı uygulamalarının gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ısı yalıtımının içten uygulanması tercih edilmelidir. Çünkü içten uygulamalar, yoğuşma riskinin yüksek olduğu uygulamalardır.
BİNAYA SONRADAN ISI YALITIMI YAPMAK MÜMKÜN MÜDÜR?
BİNAYA SONRADAN ISI YALITIMI YAPMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Binalar bittikten sonra hatta yıllar sonra ısı yalıtımı yapmak mümkündür. Bunun için mantolama denilen teknik kullanılmaktadır. Bu yöntem binanızın polistren levha veya taşyünü ile kaplanması yöntemidir. Mantolamanın etkisi daha sonradan yapılırsa az olur diye bir kural yoktur. Fakat doğru detayın ve doğru malzemenin kullanılması gereklidir.


ISI YALITIMI İLE EVDEKİ HANGİ SORUNLARI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ?
ISI YALITIMI İLE EVDEKİ HANGİ SORUNLARI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ?

Binanın içinde daha hijyenik, daha az rutubetli ve nemli, daha sıcak bir ortam sağladığımız için binalarımızın duvarları çok daha sağlıklı olacaktır. İçeride boyalarınızdaki, alçı sıvalarınızdaki dökülmeler, çiçeklenmeler veya kalorifer arkalarındaki, kartonpiyer altlarındaki küflenmeler bu şekilde bertaraf edilmiş olur.


ISI YALITIMIN FAYDALARI NELERDİR?
ISI YALITIMIN FAYDALARI NELERDİR?

Yakıt harcamalarınızı, kış aylarında ortalama %50 düşürür.

Daha az yakıtla, daha çok ısınmanıza olanak sağlar.

Yaz aylarında, yaşadığınız mekanın aşırı ısınmasına engel olur.

Serinlemek için yaptığınız elektrik harcamalarını önemli ölçüde azaltır.

Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı yaşam alanları oluşturur.

Rutubet nedeniyle oluşan küf, mantar ve siyah lekelere engel olur.

Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engeller, binanızın depreme karşı dayanıklılığını korur.

Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.

Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.
ISI YALITIMI NEDİR?
ISI YALITIMI NEDİR?

Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir. Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulanır.

Bir başka deyişle, bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir. (İzoder)