Su bazlı boyalı yüzeylerde, boyanın sağlam ve yüzeye tutunmasının seramik karo kaplamasını taşıyacağına inanılması durumunda, bu yüzeylere uygun astar malzemeleri, kaplama yapılmadan önce kullanılabilir.
Boyalı yüzeyin sağlamlığından şüphe duyulması halinde, su bazlı veya solvent bazlı boyalarla boyanmış yüzeyler üzerine herhangi bir seramik karo kaplaması doğru sonuçlar doğurmayacaktır. Dolayısıyla bu durumlarda, boyadan bir şekilde kurtulmamız lazımdır.
Boyadan kurtulmanın çeşitli yolları vardır, bunlardan en kolay ve en basiti yüzeyden kazımaktır. Ancak her durumda bu kazıma işlemi gerçekleşmeyebilir. Boyayı yüzeyden kazımamızın ana sebebi; boyanın yüzeyde tutunabilme gücü vardır. Bu güç, seramik karonun normal yüzeyde yapacağı aderansdan çok çok düşüktür.
Su bazlı boyalar 4-5 yılda bir değiştirilir, 4-5 yılda bir kabarır veya dökülür ya da rengi solar, solvent bazlı boyaların ise biraz daha ömürleri ise uzundur. Ancak seramik karonun ömrü ile bunlar kesinlikle kıyaslanamaz. Hiçbir ön hazırlık yapmadan üzerine direk seramik karo kaplanırsa, seramik karoların ömrünü, boyaların ömrüne eşitlemiş oluruz. Dolayısıyla boya ne zaman yerinden kalkmaya, kabarmaya başlarsa, seramik karolarımız haliyle dökülecektir. Bu yüzden boyalardan kaplamaya başlamadan önce kurtulmamız gerekmektedir.
Bunun en pratik yolu, çekiçle yüzeyi çentiklemektir. Bu çentme işlemi ise çok teknik bir konudur. Çekicin topuzuyla, dik bir şekilde değil, sivri kısmıyla, yüzeyle yaklaşık 30-35º’lik bir acı yapacak şekilde sadece kendi ağırlığıyla yüzeye vurulmalıdır. Extra bir güç uygulanmamalıdır. Bu şekilde yüzeyde sık aralıklarla çentikler oluşturabiliriz. Bunu bu şekilde yapabileceğimiz gibi avuç taşıyla da yüzeyi çizebiliriz ya da yüzeydeki boyayı kazıyabiliriz. Bu çok daha pratik ve çok daha seri olacaktır. Ancak ortamda çok miktarda toz olacaktır.
Dolayısıyla yüzeyde çentme ve çizme yaptıktan sonra, yüzeydeki toz alınıp daha sonra uygulamaya geçmeden önce tekrar yüzeye fırçayla Betomax EM2, Emici Yüzeyler için Akrilik Esaslı Astar veya Betomax UNI, Çok Amaçlı Performans Astarı sürülmelidir. Burada ki temel amaç yapıştırıcıyla yüzey arasındaki aderansı yani tutma ve tutulmayı arttırmaktır.
Diğer bir önemli husus ise kullanılan tarağın tutuş açısı. Normalde ergonomik olarak tarağı 40-45º - 50-55 º’lik bir açıyla tutarız. Ancak boyalı bir yüzey üzerine seramik kaplayacağımız zaman kullanacağımız tarağın tutuş açısını normalden biraz daha düşürmemiz lazımdır. Burada ki amaç yüzeyde daha fazla yapıştırıcı bırakmaktır. Bu açıyı düşürürken tam sıfır ya da sıfıra yakın tutmamalıyız. Yoksa yeteri kadar diş derinliği elde edemeyiz. Dolayısıyla normal tutuştan biraz daha düşük açıyla tuttuğumuz takdirde yüzeyde daha fazla harç bırakırız.
Buradaki kıyas şu olmalıdır, tarağın geçtiği noktalardan aşağıdaki boyalı tabaka gözükmemeli veya sıva tabakası gözükmemelidir. Bunu baz alabiliriz.
Tabi boyalı yüzey üzerine kaplama yapmadan önce yüzeyin terazisinde, mastarında olması da diğer önemli hususlardır. Yine kaplama da kullanılacak yapıştırma harcı, yüksek mukavemetli, esnek yapıştırıcılar olmalıdır. Ayrıca, normal şartlar altında, kaplamalarda derz dolguları 24 saat sonra yapılır, yalnız bu tip yüzeylerde yan, alttan boya, yapıştırma harcının kuruma süresini uzatacak yüzeylerde olabildiğince geç, 3-4 gün olabiliyorsa hatta 5 gün içerisinde, derz dolgular yapılmalıdır.