Su Yalıtım Ürünleri
BANYO, TUVALET GİBİ ISLAK HACİM VE YÜZEYLERDE SERAMİK KAROLAR SUYA KARŞI YALITIM SAĞLAR MI?

Islak hacimlerde seramik karo kaplamadan önce yüzeylerin ön hazırlıkları çok önemlidir. Düşey yüzeylerde sağlam ve düzgün bir yüzey elde etmek için mutlak suretle bir sıvaya ihtiyaç vardır. Bu sıva 400 dozlu kireç katılmadan sadece çimento ile hazırlanmış sıva olmalıdır. Bu sıvanın her noktasında mastarında olması gerekmektedir. Kaba sıvada bırakılması yapışma mukavemeti açısından çok iyi sonuçlar verecektir. Hatta sıvanın çatlamaması, daha mukavemetli olabilmesi için içerisine Allmax Latex katılabilir. Düşey yüzeylerde altlık için yapmış olduğumuz sıvayı yatay yüzeylerde sağlam düzgün bir şapla yapmamız gerekir. Islak hacimlerde bilinmesi gereken diğer bir husus ise suya karşı yalıtım konusudur. Çünkü seramik karolar tek başlarına suya karşı bir yalıtım gösteremeyeceklerdir. Her ne kadar seramik karoların ön yüzeylerinden arka yüzeylerine suyu geçirmemesine rağmen banyo gibi ıslak hacimlerde özellikle sular kaplamanın altına girebilir. Girme noktası ise genellikle derelerden veya duvarla zeminin birleştiği noktalardan su geçişleri olabilir.

Bunların olmaması için, yapılacak ufak birkaç detay var. Bunların başında yalıtım geliyor. Yalıtım için çimento esaslı yalıtım harçları veya akrilik esaslı yalıtım harçları kullanılabilir. Bu ürünlerin uygulaması fırça ya da rulo yoluyla olabileceği gibi taraklı malanın düz kısmıyla 1-2 mm kalınlık oluşturulacak şeklide yüzeye uygulanabilir. Bu noktada dikkat edilecek en önemli husus, yalıtım esnasında özellikle zeminle duvarın birleştiği noktaya file takviyesi yapılabilir. Burada olabileceği gibi düşeyde iki duvarın birleştiği noktada yine file takviyesi ile yalıtım yapılması çok iyi sonuçlar verecektir. Yalıtım malzemelerinin kullanımı ve sürme şekillerine dikkat edilmesi gereklidir.

Diğer bir husus ise derz konusudur. Islak hacimlerde, suyun var olduğu yerlerde bilindiği gibi yosunlaşma ve küf olayı çok karşımıza çıkar. Dolayısıyla ıslak hacimlerde kullanacağımız, normal standart fugalar zaman içerisinde küf ve yosun oluşturacaktır.

Bunların oluşmaması için, küfe yosunlaşmaya dayanıklı, çatlama yapmayan, pürüzsüz yüzey oluşturabilen silikon esaslı derz dolgu malzemeleri gibi ürünlerin kullanılması çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Aynı zamanda bu fuga normal derzlerin kullanıldığı gibi duvarla zeminin birleştiği noktalarda, iki duvarın birleştiği noktalarda çok iyi detaylandırılmalıdır.

Diğer husus ise giderlerin olduğu noktalardır ki bu noktalardan da sular sıkça kaplamanın altına geçebilmektedir, yalıtım malzemesi mutlak suretle su giderinin olduğu yerlerde iki kat, hatta yapılabiliyorsa 3 kat yapılmasında fayda vardır.

Bir başka husus ise, yapıştırma harcının seçimi, ıslak hacimlerde kullanılacak yapıştırma harcı, yüksek mukavemetli olacağı gibi aynı zamanda suya karşıda direnç gösterebilecek bir yapıştırma harcı olmalıdır. Uygulama da taraklama yönteminin yerine kombine yöntemi yani yapıştırma harcı hem seramiğin arka yüzeyine sürülüp taraklanmalı, hem de zemine sürülüp taraklandıktan sonra yapıştırma gerçekleşmelidir. Bu yapıştırma yöntemiyle seramiğin arkasında herhangi bir boşluk kalmayacağı için, derzlerden yada bir şekilde aşağıya sızan su kaplamaya çok fazla zarar vermeyecektir.